Sivut

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Virkatut tossut

Sain useita kyselyjä siitä kuinka teen tossut, joten kirjoitin ohjeen ylös. Ohje on aika pitkä, mutta siinä on samassa mukana myös muunteluohjeet. Tällä ohjeella valmistuu kaikenkokoiset ja -näköiset jalanlämmittimet.


Helpot virkatut tossut 

Tämä ohje sopii erinomaisesti muokattavaksi langan, jalan koon tai mallin suhteen. Onkin hyvä, jos jalasta on sekä ympärysmitta että pituusmitta ennen työn aloittamista. Kun kokemusta tossuvirkkauksesta ja muokkaamisesta kertyy enemmän, on mahdollista tehdä hyvin monennäköisiä ja -kokoisia tossuja.


Vaikka tällä ohjeella tossut voi tehdä monenlaisesta langasta, tärkeää on valita langan vyötteen ohjetta pienempi koukku (1-2 numeroa). Näin tossusta tulee tukeva ja kestävä. 

Tossut virkataan kiinteillä silmukoilla, mutta myös piilosilmukka, kavennus ja "rengasaloitus" on hyvä osata, vaikka aivan välttämättömiä ne eivät olekaan.  Kiinteässä silmukassa koukulle otetaan alla olevan silmukan molemmat langat, näin tossusta tulee tiiviimpi ja kestävämpi. Kierrokset voi tehdä joko sulkien ne piilosilmukalla tai jatkaen suoraan seuraavalle kierrokselle, jolloin kierroksen vaihtumiskohta kannattaa merkitä vaikka hakaneulalla. 


1. krs: Tee langasta rengas sormen ympäri ja virkkaa renkaaseen 6ks, kiristä silmukat ympyrän muotoon vetämällä langasta ja sulje 1ps. 


2.krs: 2ks jokaiseen ks (12ks)
3.krs: 2ks seuraavaan ks, 1ks, 2ks seuraavaan. 1ks jne. (18ks)
4. krs: 2ks seuraavaan ks, 1ks 2 seuraavaan silmukkaan, 2ks seuraavaan silmukkaan jne. (24ks)
5.krs: 1 ks jokaiseen silmukkaan
6. krs: 2ks seuraavaan silmukkaan, 1ks 3 seuraavaan silmukkaan tossun ympäri (30ks)
7.krs: 1 ks jokaiseen silmukkaan
8.krs: 2ks seuraavaan silmukkaan, 1ks 4 seuraavaan silmukkaan tossun ympäri (36ks)


Jatka lisäyksiä tähän tapaan kunnes tossun ympärysmitta on vähän jalan ympärysmittaa pienempi. Pienempi siksi, että neulos venyy ja näin tossut istuvat paremmin. Paksulla langalla riittää usein 30s, joskus tarvitaan 48s. 


Kun ympärysmitta on riittävä, jatka tossun virkkaamista 1ks jokaiseen silmukkaan. 

Tässä vaiheessa on mahdollisuus vaikuttaa tossun lopulliseen ulkonäköön. Jos kärjestä tekee lyhyen, tossusta tulee balleriinatyylinen ja siihen voi lisätä myös jalan yli menevän remmin. Perustossussa kärkeä jatketaan kunnes se ulottuu lämmittämään myös jalkapöytää, naisen tossussa kärjen pituus voi olla esimerkiksi 13cm, miehen 15cm ja balleriinatyylisissä 8cm. 


Kun kärkiosa on riittävän pitkä, aloitetaan virkkaamaan kantaosa, joka virkataan edestakaisin kiinteillä silmukoilla. Silmukoiden määrä riippuu kärkiosassa käytettyjen silmukoiden määrästä, mutta kantaosaan tulee aina ottaa yli puolet silmukoista, jotta tossu pysyy jalassa. Seuraavat suhdeluvut ovat hyviä:
Kärkiosan silmukkamäärä: kantaosan silmukkamäärä
30:18-20
36:22-24
42:24-28
48:28-32

Näilllä silmukoilla jatketaan virkkaamista, kunnes tossun pituus on 2cm lyhyempi kuin jalan pituus. 


Viimeisellä kierroksella kavennetaan keskimmäisistä silmukoista kaksi pois virkkaamalla ne yhteen. Esimerkki, kun kantaosassa on 18s: virkataan 7ks, 2s yhteen, 2s yhteen, 7ks. Jos kaventaminen ei ole tuttua, voi vain jättää väliin yhden ks kavennuskohdassa. Kavennus tehdään, jotta kantapäästä saadaan kaareutuva, paremmin jalkaan istuva. Kun viimeinen kierros on valmis, kantasauma ommellaan tai virkataan piilosilmukoilla kiinni.

Lanka liitetään takasauman yläreunaan ja virkataan tossun aukon ympäri kierros kiinteitä silmukoita. Kulmakohtaan voi tehdä taas kavennuksia, jolloin reuna ei lerpahda. Reunus kannattaa tehdä hieman kireäksi, jolloin tossun käytettävyys ja ulkonäkö paranevat. Jos aukko tuntuu edelleen liian suurelta, voi reunusta virkata myös useamman kierroksen.


Reunuksen voi tehdä myös aivan muusta langasta, jolloin tossun ulkonäkö voi muuttua paljonkin.  

Jos tossuun haluaa tehdä jalkapöydän yli hihnan, se virkataan ennen reunuksen virkkaamista. Sopivaan kohtaan reunassa tehdään kolme (tai neljä) kiinteää silmukkaa, joilla virkataan edestakaisin, kunnes hihna on riittävän pitkä. Hihnan voi kiinnittää suoraan reunaan tai tehdä hieman ylipitkäksi, jolloin se ommellaan tossun ulkosyrjään kiinni ja koristellaan esimerkiksi napilla. Jos haluaa, voi hihnaan tehdä napinläven, mutta käytännössä kukaan ei tossuja availe.

Kiinteiden silmukoiden asemasta tossun voi tehdä muunnellen myös pylväillä, jolloin se valmistuu entistä nopeammin. Vain mieikuvitus on rajana tossuohjeen muuntelussa.

17 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! ..en kyllä tainnut noudattaa sitä aivan loppuun asti, vaan oli pakko taas lähteä sooloilemaan. :) Tässä oli kyllä selkein ohje mitä netistä löysin joka antaa paljon varaa myös omalle mielikuvitukselle. Kiitos! tässä vielä linkki omaan blogiini jossa mainitsin ohjeenne.

  http://noran-nurkka.blogspot.com/2012/03/tossutorstai.html

  VastaaPoista
 2. Kiitos ihanasta ja tarkasta ohjeesta. Tämä lähtee koukulle saman tien!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Pääsin tämän avulla itse tossujen virkaamisen makuun. Mainostin ohjettasi omassa blogissani, toivottavasti ok?

  http://www.neovias.blogspot.fi/2012/10/diy-virkatut-tossut-crocheted-slippers.html


  VastaaPoista
 4. Voi kiitos ohjeesta, juuri aikeissa virkkailla tai kutoa jalanlämmitimiä. Saa nähdä onnistuuko Puro langasta.

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta.Oli helppo ja helpostiluettava:)

  VastaaPoista
 6. Edellisen kerran olen virkannut ala-asteella ketjusilmukoita, tällä ohjeella syntyi kuitenkin balleriina malliset tossut helposti! Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta,aloitin äsken paksut tossukat anopille lahjaksi:)

  VastaaPoista
 8. Kiitos ohjeesta .. Yhdet tossukat Tennesseestä juuri koukuttelin :D

  VastaaPoista
 9. Joku jo sanoikin täällä, että selkein ainakin on ohjeesi kymmenien "ohjeitten" joukossa! Uskon , että lopputulos tulee myös olemaan ylistettävä!! Kiitos vaivannäöstäsi!

  VastaaPoista
 10. Kuinkas paljon isommat pitää tehdä jos haluaa huovuttaa? En oo koskaan huovuttanu.. Lankana käyttäisin Kotikulta villaista

  VastaaPoista
 11. Haluaisin tehdä tällä ohjeella mutta varrelliset tossut. Onko se tuhoontuomittu idea, vai saisiko tästä helposti muunneltua varrellisen?

  VastaaPoista
 12. Mulla tyssää jo alotukseen. En vaan niinku tajunnu tota aloitusta.:(

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Onpas hyvä ja selkeä ohje näin virkkauksen vasta hiljattain alottaneellekin! Punaset tossut valmistuivat pukinkonttiin tuossa tuokiossa :) Kiitos!

  VastaaPoista
 16. Mä tein serkun tytölle tällä ohjeella ja päälle virkkasin ison Ruusun. Tein tossuista saman väriset kuin hänelle virkkaamani torkkupeitto on 😁

  VastaaPoista