Sivut

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Virkattu kukka

Yksinkertainen virkattu kukka sopii koristeeksi huiviin, pipoon, lapaseen, paitaan tai sukanvarteen sellaisenaan. Aiemmin tässä blogissa esiteltiin heijastimia, joissa kukan keskelle oli ommeltu pyöreä pala heijastinkangasta. Kukan voi tehdä kaikenlaisista langoista, jopa huovuttaa.

Kukka tehdään pylväillä, mutta piilosilmukkaakin tarvitaan. Kukka sopii siis aloittelevalle virkkaajalle ja erityisesti kärsimättömälle nopsan valmistumisen vuoksi. (Lopussa pikaohje niille, joille virkkaustermit ovat tutumpia.)

1. krs:
Kukka aloitetaan kiertämällä lanka sormen ympäri ja tekemällä näin saatuun renkaaseen 3 ketjusilmukkaa (=1.pylväs). Renkaaseen virkataan vielä 13 pylvästä ja rengas kiristetään vetämällä aloituslanganpäästä. Ympyrä suljetaan piilosilmukalla 3.ketjusilmukkaan ("1. pylvään" yläreunaan)
2. krs: Virkkaa jokaiseen pylvääseen 2 pylvästä (=28 pylvästä), sulje piilosilmukalla. Jos vaihdat värin uloimmalle kierrokselle, vaihda se ottamalla uusi väri piilosilmukassa. Mutta kukan voi aivan hyvin tehdä myös yhdellä värillä.

3. krs: Jätä yksi silmukka väliin ja virkkaa seuraavaan silmukkaan 7 pylvästä. Jätä taas yksi silmukka väliin ja virkkaa piilosilmukka seuraavaan (=yksi terälehti). Tee näitä terälehtiä vielä 6 kpl. Aloita siis pylväät heti piilosilmukan jälkeen ilman ketjusilmukoita! Jos haluat vältellä lankojen päättelyä, virkkaa langanpäät pylväiden sisään. Lopuksi katkaise lanka ja päättele.


Vinkki: virkkaa lisää pylväskierroksia ja lopuksi terälehdet ja sinulla on kaunis kukkapatalappu. (3. krs: 2p seuraavaan silmukkaan, 1p, 2p samaan silmukkaan, 1p jne.; 4.krs: 2p seuraavaan, 2p, 2p samaan, 2p jne.; 5.krs: 2p seuraavaan silmukkaan, 3p, 2p samaan, 3p jne.)

PIKAOHJE:
1. krs: Tee langasta rengas ja virkkaa renkaaseen 14p, sulje ps.
2. krs: Virkkaa 2p jokaiseen p, sulje ps. (28p)
3. krs: *7p 2.pylvääseen koukusta, jätä väliin 1p, ps* toista*-* kuusi kertaa.

2 kommenttia:

  1. Kauniita kukkia! Ja ohje on hyvä, onnistuvat muutkin :)

    VastaaPoista
  2. On se vaan niin kummaa, kun osaa virkata vaikka ja mitä, mutta tuo ympyrä on aina tuonut hankaluuksia. ISO kiitos tästä ohjeesta! Nyt sujuu ympyräkin ja kaiken lisäksi tämä on NÄTTI ympyrä =)

    VastaaPoista