Sivut

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Kukkamainen isoäidinneliö (ohje)

Jämälankahameeni on herättänyt ansaittua (?) huomiota. Reaktiot ovat vaihdelleet ihastelusta huvittuneisuuteen ja vain pitkiin katseisiin. Mutta lämmin se on ja värikkyydessään hyvä vastakohta siniselle hämärälle ja pimeydelle.

Hame on rakennettu neliöistä, joiden ohje tulee nyt tässä. Voi olla, että hyvin samantyyppinen löytyykin jo netistä, mutta koska rehellisesti tämän itse tätä hametta varten mietin, laitan sen tähän ihan omana ohjeenani. Halusin keskelle selkeästi kukan tai ainakin pyöreän muodon ja toinen kriteeri oli, että palat voisi liittää viimeisellä kierroksella toisiinsa, jolloin vältytään tuskaisalta yhteenvirkkaukselta tai -ompelulta lopussa.

Ohje ei sisällä lanka- tai koukkusuosituksia, koska neliön voi tehdä lähes millaisesta langasta tahansa. Jämälankojen tulisi kuitenkin olla suurinpiirtein samanvahvuisia onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kukkamainen isoäidinneliö
Ohjeessa tarvitaan seuraavia silmukoita:
ps= piilosilmukka
kjs= ketjusilmukka
ks= kiinteä silmukka
p= pylväs
kp= kaksoispylväs
yhteenliitetyt pylväät= tehdään yksi pylväs lukuunottamatta viimeistä vetoa kahden silmukan läpi, aloitetaan uusi pylväs ja viimeinen läpiveto tehdään molempien pylväiden viimeisten silmukoiden läpi.

1.krs: Tee langasta rengas sormen ympärille. Virkkaa renkaaseen 3kjs, 15p (=16p). Vaihda lanka ja sulje piilosilmukalla. Kiristä aloituslanka.
2.krs: Jokaiseen silmukkaan kaksi yhteenliitettyä pylvästä, väliin kjs. (=32s) Sulje ps.
3. krs: Siirry piilosilmukalla ketjusilmukkaan ja tee 3kjs (=1p). Tee samaan kjs:aan toinen pylväs, kjs, *2p seuraavaan kjs:aan, 1kjs* ympäri (=48s). Sulje ps.
4. krs: Siirry piilosilmukalla ketjusilmukkaan, vaihda lanka. 3kjs (=1p), 1p samaan ketjusilmukkaan. *1kjs, 2p seuraavaan kjs:aan, 1kjs, 2kp, 3kjs, 2kp seuraavaan kjs:aan (=nurkka), 1kjs, 2p seuraavaan kjs:aan, 1kjs, 2p seuraavaan kjs:aan* toista *-* vielä 3 kertaa lukuunottamatta viimeistä pylväsryhmää, joka tehtiin jo alussa. Sulje ps ja siirry piilosilmukoilla ketjusilmukkaan. 
5. krs: Vaihda lanka. *1ks kjs:aan, 3kjs, ks seuraavaan kjs:aan, 3kjs, ks, 3kjs, ks samaan 3kjs:n ketjuun nurkassa, 3kjs, ks seuraavaan kjs:aan, 3kjs*. Toista *-* vielä 3kertaa. Sulje ps ja siirry yhdellä piilosilmukalla ketjusilmukkaketjuun.
6. krs: Samalla tavoin kuin 5.krs: ketjusilmukkaketjuun ks ja väliin aina 3kjs, nurkan kjs-ketjuun ks+3kjs+ks. Tällä kierroksella neliöt myös liitetään yhteen, jolloin 3 ketjusilmukan ketjun keskimmäinen silmukka muuttuu kiinteäksi silmukaksi, joka tehdään viereisen neliön kolme ketjusilmukan ketjuun. 

8 kommenttia:

 1. Ihanan hameen teit. Tuli heti pirtsakampi olotila tätä katsellessa. Itsetunnon on syytä olla kohdillaan, kun hameen kanssa kulkee. Kerää varmasti katseita.

  VastaaPoista
 2. Saanko ruotsintaa tätä ohjetta? Ilmeni että yksi rouva haluaa neuloa tätä hametta, mutta hän ei osaa laisinkaan Suomea.

  VastaaPoista
 3. Aivan varmasti saa ruotsintaa! :) Ja jos huomaat jonkin virheen, korjaa pois. Toki on kiva, jos linkkaat sen tähän ohjeeseen. Se kannattaa muistaa, että neliö on hieman pyöreä ennen pingotusta ja tämä näkyy esimerkiksi helmassa. Mutta mun mielestä se sopii juuri tähän työhön. :)

  VastaaPoista
 4. Hienoa!
  Linkittäminen ei ole minun vahvoja puolia. Onnistuuko se jos laitan sen ensin omaan blogiini ja sitten sieltä linkki jotenkin tänne?

  VastaaPoista
 5. Nyt kirjoitus on blogissani.
  http://kylahullu.vuodatus.net/blog/3218707/lange-sen-sist-pitkasta-aikaan/
  Jos haluat että linkitän eritavalla, niin kerro miten. Niin toteutan sen (jos osaan) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Det passar bra! ;) Itse pyrin aina laittamaan lähteen näkyville, jos käytän jonkun muun ohjetta sellaisenaan. Jotenkin se vain tuntuu kohteliaalta ja arvostavalta toisen työtä kohtaan. Ja siltä minusta tuntuu nyt, kiitos! :)

   Poista
 6. IHANA! Minun oli tarkoitus tehdä palahame mustan, harmaan ja valkoisen sävyillä mutta nyt meni suunnitelmat uusiksi...

  VastaaPoista