Sivut

perjantai 23. syyskuuta 2011

Tossuja

Vanhan hirsitalon asukkaina olemme tottuneet käyttämään villasukkia tai tossuja noin yhdeksän kuukautta vuodesta. Erilaisia villatöppösiä on tarjolla myös vieraille ja joskus mieluisat tossut lähtevät vieraidemme mukaan (ihan luvallisesti) muistuttamaan mukavista yhdessäolon hetkistä ja tietysti lämmittämään jalkoja. Vuosien aikana olen todennut vuosittaiseksi uusien tossujen tarpeeksi noin kymmenen paria, osa kuluu puhki tai nuhjaantuu käytössä ja pestessä käyttökelvottomiksi ja osa siis muuttaa uuteen kotiin.

Minulla on oma simppeli virkattu tossumalli, jolla toteutan suurimman osan tossuista. Aloitan kärjestä suljettuna ja etenen kohti kantapäätä, jonne muodostuu tossujen ainoa sauma. En pidä saumoista pohjassa enkä varpaissa, joten tästä on tullut lempimallini. Sitä voi muunnella valitsemalla erilaisia lankoja, reunuksia, koristeita jne.

Tänä syksynä kolmet tossut ovat valmistuneet tällä mallilla. Ensimmäiset ovat tupsulla ja pienillä palloilla koristellut kissankiusaustossut, kaikki heiluvat osat ovat Pörri-kissalle suorastaan vastustamattomia. Toiset tossut on itse asiassa viety partiokololle viikottaisia kokoontumisia varten. Niiden tavoite oli olla mahdollisimmat lämpimät, mutta rumat, jotta kukaan ei mieltyisi niihin ja veisi niitä kololta pois. Kolmansiin tossuihin on virkattu lisäkaitale jalkapöydän yli jolloin lopputulos on "kiinantossumainen" ja kevyt.


Tällä samalla tekniikalla tehtyjä tossuja voi myös huovuttaa, jolloin ne ovat entistä lämpimämmät ja tukevammat. Tässä esimerkkinä puolisolleni kihlajaisten vuosipäivälahjaksi tekemäni kirjaillut tossut.


Näiden tossujen lisäksi olen sortunut vielä kerran tekemään isoäidin neliöitä. Tällä kertaa tossuiksi täysvillalangasta. Tossut olen huovuttanut koneessa ja ne ovat todella mukavat ja lämpimät jaloissa reikäisestä rakenteesta huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti