sunnuntai 14. elokuuta 2011

Ruostetta

Sain ystävältä lahjaksi vanhaa paimenlankaa. Muutaman viikon se seisoi nojaten ulkorakennuksen seinään, kunnes ryhdyin sitä tutkimaan tarkemmin. Minulla ei ole paljoa kokemusta rautalankatöistä ja nekin vähäiset ovat vuosien takaa.

Hapettunut rautalanka osoittautui lähes mahdottomaksi taivutella. Jos langan saikin taivutettua sen katkeamatta, yhteenkään korjausliikkeeseen ei ollut varaa. Sitäpaitsi lanka taipui juuri haluamastaan kohdasta, siitä hapettuneimmasta.

Strömsön sivuilta löytyi ohje, jota kokeilin ensimmäisenä. Ensimmäinen lintu vaikutti epämuodostuneen sulkasatoiselta.
Käyttämäni ruosteinen lanka oli ohjetta paksumpaa, joten olisin tarvinnut rungoksi tukevampaa lankaa. Toiseen lintuun laitoin runkoon kolminkertaisen langan, joten se säilytti vähän paremmin muotonsa kieputettaessa lankaa ympärille.

Se sai myös sinisen silmän ja päätyi lopulta langan lahjoittajalle vastalahjaksi.


Samalla tekniikalla valmistui muutama lintu lisää ja nämä vanhan enkelin siivet.
Kieputteluun kyllätyneenä hain mielessäni malleja, joissa ei olisi kovin paljon teräviä kulmia, jolloin rautalanka mahdollisesti kestäisikin. Yllätys olikin suuri, kun päällimmäisten hapettuneiden kerrosten alla oli pehmeämpää ja vähemmän haurasta rautalankaa, joka kesti vähän paremmin taivuttelua. Enkelin siivistä ideoin enkelin ja lopulta kokeilin myös pientä naulakkoa. Naulakosta näkee hyvin, kuinka kulmikas taivutuksen jälki on vanhassa ruosteisessa langassa. Tai sitten tekijä on vain taitamaton.


Tämä lanka on kuitenkin niin haurasta, että parhaimmillaan se on mielestäni koriste-esineissä. Syksyä ajatellen valmistin ison piharuukun päälle koristeen, jolle tuli lopulta korkeutta 80 cm ja halkaisijaltaan se on 40 cm. Sisälle ruukkuun voin laittaa joko kukan tai kynttilän tai ehkäpä molemmat. Toistaiseksi ruukussa on vielä kohtuullisen hyvinvoivat kesäkukat, joten tämän tekeleen on odotettava kylmempiä kelejä.
 


1 kommentti:

  1. Onpa kiva kierrätysidea! Tuo viimeinen ruukkukoriste on tosi hieno, onneksi sieltä alta paljastui helpommin taivuteltavaa lankaa.

    VastaaPoista