torstai 12. huhtikuuta 2012

Viisi vinkkiä vanhoille villasukille

Perheemme on villasukkien suurkuluttajia. Kun sukkaan tulee reikä, useimmiten se paikataan kerran, ehkä. Aika laiska ja huono olen parsimaan, Juurismäen tytär tekee parempaa jälkeä.

Tässä viisi vinkkiä parsimisen vaihtoehdoksi siitä, kuinka reikäisten villasukkien elämää voi jatkaa. Nämä vinkit ovat sellaisia, joissa sukan muoto on hyödynnetty ja sukan tunnistaa sukaksi edelleen. Rikkinäisen villasukan voi myös muokata niin, ettei sitä enää sukaksi tunnista, mutta siitä joskus toiste...

1. Teritä uudelleen
Kauneimmat varret voi hyödyntää säärystiminä ja heittää rikkinäisen teräosan menemään, mutta uudelleen terittäminen on helppoa. Varresta voi poimia silmukat ja pääsee suoraan tekemään sukan kiinnostavinta osaa eli terää! Meillä puolet porukasta saa sukat hajalle päkiästä, jolloin riittää kärkiosan uudelleenneulominen.

Nämä pohjalaissukat ovat itse asiassa puolison lahjasukat kolmen vuoden takaa. Ne saivat punaiset uudet kärjet. Koska joka tapauksessa uusi kärki on erilainen, ei värierokaan haittaa.

2. Patakinnas
Leikkaa sukka mallin mukaan. Tästä ei paljoa hukkapaloja jää, kun peukalon sisälle kantalapusta leikkaa vielä vahvikkeen. Tämä siksi, että useimmiten sukan kärkikin on ohentunut eikä ole kiva, jos peukalo palaa. Koristelukin on sallittua, mutta valitsin tähän nyt mahdollisimman yksinkertaisen mallin.

3. Keppihevonen
Perinteinen sukkakeppihevonen on niin hauska askartelu, että suosittelen lämpimästi. Tässä mahtava reikä pohjassa on peitetty virkatuilla lisäpyörylöillä, mutta huovutettu villasukka toimisi aivan yhtä hyvin. Harja on tehty purkulangasta.

4.Jalka oven väliin - ovistopperi
Sukan muoto antaa mahdollisuuden toimivaan ovistopperiin. Jos haluaa, voi pohjan reiät harsia kasaan, mutta itse heitän sisälle parittoman puuvillasukan (joita niitäkin riittää...), jonka teräosa on täytetty vanhentuneella riisillä tms. Hiekalla täytetty puolen litran pullo on puuvillasukan varsiosassa. Sukan varren ja kärjen yhdistävä nauha pitää hökötyksen kasassa ja toiminnassa. Ankeimillaan siihen riittää vanha kengännauha, mutta mikään ei estä koristelemasta tätä ovistopperia hieman värikkäämmin.


5. Käyttö tossujen kanssa.
Tee virkatut tossut, jolloin pohjan reiät eivät haittaa. Pitkävartiset sukat yhdistettynä tossuihin on todella lämmin ja toimiva kotiyhdistelmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti