tiistai 6. syyskuuta 2011

Pöytäliinan painot

Tänään nousi syystuuli, joka vei mennessään paitsi suuren osan koivujen lehdistä myös pihapöydän vahaliinan. Liinaa on pidellyt neljä painoa, mutta totesin, että niitä tarvitaan näillä tuulilla enemmän. Olen aiemmin virkannut pöytäliinapainoja eli tehnyt pallon pikkukiven ympärille, mutta nyt halusin kokeilla jotain rautalangasta. Tällä kertaa tekeminen oli vähintään yhtä mukavaaa kuin lopputuloksen ihastelu, joten otin kuvia pitkin matkaa.

Malli on omasta päästä keksitty, mutta varmasti samantyyppisiä löytyy muualtakin. Tai sitten tämä on niin yksinkertainen, ettei kukaan ole keksinyt tehdä ohjetta. Mutta tässä ensin lopputulokset:


Ja tässä ohjeet:

Leikkaa rautalangasta kahdeksan noin 20cm pitkää pätkää. Pujota ne yhdessä helmen läpi. Rautalankoja voi olla myös kuusi tai kymmenen, pääasia on, että määrä on parillinen.

Taivuta pihdeillä lankojen päät lenkeiksi niin, että ne eivät mahdu helmen läpi.

Pujota helmi kahteen vierekkäiseen lankaan. Aloitushelmen lähelle tulee neljä helmeä. Ota vierekkäisistä helmistä kummastakin yksi lanka ja pujota niihin helmi noin kahden cm:n etäisyydelle ensimmäisestä helmestä.

Helmet sitovat langat verkkokuvioksi.

Neljän kierroksen jälkeen verkkopussi näyttää tältä. Jatka tarvittaessa vielä yksi kierros, jotta pussi on sopiva kivelle.

Pujota kivi pussiin ja kasaa langat kiven yläosaan. Pujota suurireikäinen helmi kaikkiin lankoihin ja taivuta neljä lankaa alaspäin.

Jätä pisin neljästä jäljellä olevasta langasta odottamaan ja kierrä kolme muutaman kerran toistensa ympäri. Taita ne lenkiksi ja sido neljännellä langalla. Laita alastaivutettuihin lankoihin pikkuruiset helmet ja kieputa ne spiraaleiksi.
Kun lisäät vanhan verhonipsun tai uuden pidikkeen, pöytäliinan paino on valmis!       

2 kommenttia:

  1. Aivan mahtavia rautalankatöitä! Olen itse joskus muinoin tehnyt jotain yksittäisiä töitä rautalangasta, mutta pitääkin taas aloittaa. Ihania ideoita, upeita käsitöitä, ihana blogi!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Inspiraation lähteenä tämän on tarkoituskin olla, joten kopioimaan, muokkaamaan ja ideoimaan vaan!

    VastaaPoista